top of page
Yazarın fotoğrafıİzmir Müzik Akademisi

Müzik Okullarına Hazırlanmak Üzerine

Lise düzeyi için olmasa bile üniversite düzeyinde, ülkemizdeki müzik okullarının bir çoğuna girebilmenin ilk şartı, merkezi sınavdan belirli bir taban puan almaktır. Bu taban puan, üniversiteler tarafından farklı şekilde belirlenebilmektedir. İlk şart sağlandıktan sonra ikinci şart olarak, yine çoğu iki aşamadan oluşan ve ‘özel yetenek sınavı’ adı verilen sınavı geçmektir. Sınavların içeriği liseler ya da üniversitelerce belirlenmektedir. Farklı ya da benzer içeriklere sahip sınavlar, bu kurumların kurullarınca belirlenmesi bakımından özgündür. İhtiyaçlarına, misyonlarına, müfredat vb. olgulara göre içerik hazırlansa ya da puanlamalar farklılık gösterse de temelde, çoğu, adayın müzikal duyum, müzikal hafıza, ritimsel hafıza, vokal ve/veya enstrüman icra becerilerini ölçmeye yöneliktir. Güzel sanatlar liseleri ve bazıları üniversiteler tek aşamayı yeterli görse, bazıları üç veya dörde kadar aşamalandırsa da genellikle çoğu, "eleme" ve "yerleştirme" adı verilen iki aşamadan oluşan sınav uygularlar. Üniversite düzeyinde, buraya kadar en önemli faktörün merkezi üniversite sınavı olduğunu söylemek mümkün. Bu bakımdan ilk etapta bütün yoğunluğumuzu yükseköğrenim kurumları sınavına vermemiz gerektiği gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Burada, YKS sınavından alınan puanın yüksekliği epey önemli. Sadece baraj puanları geçmek, çoğu zaman yeterli olamamaktadır. Bu puanların en az 20-40 bant üzeri hedeflenmelidir. Söz gelimi, 200 taban puan şartı belirleyen bir üniversitenin müzik teknolojisi bölümüne başvuran bir adayın 220-240 civarı bir puanla özel yetenek sınavına başvurması, yerleştirme puanını olumlu yönde oldukça etkileyecektir. Dolayısıyla bu sınava yoğunlaşmakta çok haklısınız.


Bu konuda örnek bir olay yaratarak, iki adayı ele alalım. Özel yetenek sınavından ikisi de sıralamaya girmeye hak kazandıkları aynı puanı almış olsunlar. YKS puanı daha yüksek olan sıralamaya girerken, diğeri okula girmeye hak kazanamayabilir. İşi biraz daha öteye taşıyalım; bir adayın özel yetenek sınavından aldığı puan baraj puan 70 olsun. Fakat YKS'den 250 puan almış varsayalım. Diğer adayın ise özel yetenek sınavı puanı 85 ve YKS puanı 201 olsun. O yıl sınava giren toplam adayların sıralamayı etkime durumuna göre özel yetenek sınavından 85 alan öğrenci büyük olasılıkla okula yerleşemeyecektir; evet, çok başarılı sayılabilecek bir puanla sınavı geçmesine rağmen okula yerleşemeyecektir.


Genellikle bu bilgiye sahip ya da yazımızı okuyan adaylar, yukarıda da belirttiğimiz gibi üniversite sınavını oldukça önemsemektedir. Bunu herkes yapmalı da! Fakat yanlış olarak, tamamıyla bu sınava odaklanıp ta ki yaz aylarında, özel yetenek sınavlarına 1-2 ay kala açıklanan sonuçları gördükten sonra müzik okullarına hazırlık kurslarının kapısını çalan adaylar, maalesef, çok özel bir hazırbulunuşluk düzeyinde değillerse aslında, sınavı kaybettiklerinin o gün farkında olamıyorlar. Yani, bu şekilde özel yetenek sınavlarına yaklaşanlar, ortalama 2 ay öncesinden sınavı kaybetmiş sayılıyorlar; farkında değiller... Bir özel yetenek sınavına hazırlanmak, 100 metre koşmak gibi sürekli bir çalışma ve egzersiz süreci anlamına gelmektedir. Spordan farklı olarak, yıllar öncesinden olmasa da müzikte, en azından 1 yıl öncesinden başlayan bir egzersiz sürecine ihtiyaç kesindir. Benzer şekilde beden eğitimi ve spor yüksek okullarına hazırlanan adaylar da özel yetenek sınavları gibi giriş sınavına tabi tutulur ve başarı için örneğin, 100 metreyi belli bir sürede ya da en hızlı koşması beklenir. Bir insanın yüz metreyi 10-15 saniye civarında koşması sürekli bir egzersizin ürünü belki de yıllarını adadığı bir çalışmadır. Söz konusu müzik özel yetenek sınavları olunca da durum böyledir. Yani 2 ay kala gelen aday 100 metreyi 10 saniyede koşmak istiyor. Ama önceden yaptığı bir egzersiz yoksa; nafile... ;)


Bu anlamda bu bir uyarıdır; lütfen son anda, sınava 1-2 kala gelip büyük hayaller kurmayın. Hayal kırıklığı da büyük oluyor. Hep birlikte üzülüyoruz, sonrasında...

Bunun dışında, üniversitelerin müzik teknolojisi ve müzikoloji ana bilim dalları gibi bazı bölümler, uyguladıkları özel yetenek sınavlarının ilk aşamasında müzikal işitme ve hafıza şartını aramaktadır. YKS şartını tamamlayan, teknoloji veya müzikoloji alanlarıyla ilgili uzmanlıklarına yönelik herhangi bir kurs merkezinde ya da evde homestudio'sunda çalışma yapıp kendini hazır hisseden adaylar, müzikal işitme ve hafıza yani eleme aşamasını geri planda tutmakta, hatta bazen kimi adayların bu aşamanın varlığından bile haberi olmamaktadır. Sınav günü geldiğinde bu aşamaya giren ve doğal olarak geçemeyen adaylar, "... benim alanım teknoloji! Neden bana piyano sordular?!", "... hiç bilmiyordum. Ne alaka bu sınavı yaptılar, bana?", "... ben bilimini okuyacağım bu işin, şarkı söylemeyeceğim ki!" gibisinden kendi kendilerine sorular sormaktan alı koyamıyorlar. İşte bu hataya düşmemek için çok yönlü bir hazırlık aşamasından geçmek zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Öte yandan bu bilinçle hareket edenler için de eleme aşamasını geçemeyen adayların, ikinci aşama ile ilgili yaptıkları hazırlıklar boşa gitmektedir. O nedenle müzikal duyum/işitme ve hafıza sınavları en kilit noktayı oluşturmaktadır.


İzmir Müzik Akademisi Müzik Okullarına Hazırlık Kursu Programları

İzmir Müzik Akademisi olarak, yıllar içinde kazandığımız deneyimlerimizle ve öğrencilerimizi yerleştirmede elde ettiğimiz %95'lik başarı oranıyla müzik okullarına hazırlık programlarımızı geliştirerek, uzmanalığa dayalı sisteme geçiş sağladık. Bu kapsamda müzikal işitme tek başına ayrı bir programken hedeflenen bölümün gereklerine göre modüler programlar oluşturarak, daha üst düzeyde bir başarı hedefledik. Programlarımızı aşağıdaki video dan inceleyebilirsiniz.


Peki Ya Bu İşin Maddi Kısmı...?

Bu işin adaylar açısından en önemli yanı, tabii olarak, maddiyat... Hedeflediğimiz bölüm, örneğin müzik teknolojisi gibi disiplinler arası çalışma gerektirdiğinde, hazırlanmak için bütün disiplinlerin kurslarını tamamlamak gerekli oluyor. Bu, bir çok kurs merkezinde bu şekilde uygulanmaktadır. Ancak müzikal işitme konusunda sınıf yaklaşımına, sunduğumuz programlara ilişkin ayrı ayrı uzman kadromuzun olmasına ve teknolojik altyapımıza dayandırdığımız derslerimizin getirdiği avantajla modüler paket programlar haline getirdiğimiz müzik okullarına hazırlık kurslarımız; adayların maddi konulardaki yükünü hafifletmesine yönelik tasarlanmış ve başarılı olmuştur da... Sonuç olarak bu durum da sınav ve yerleşme başarısını %95 oranında sağlamıştr. 2021 yılı sınavlarında başarı elde eden öğrencilerimizin yer aldığı videoyu aşağıda inceleyebilirsiniz.


235 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page